Innovatieve ideeën in de sport beloond met Nationale Sportinnovator Prijs 2017

Tijdens het jaarlijks Sportinnovator Event XL op 11 december 2017 heeft juryvoorzitter en lid van het Topteam Sport Martin Olde Weghuis samen met Directeur-Generaal Volksgezondheid van VWS Angelique Berg zes innovaties beloond met de Nationale Sportinnovator Prijs 2017. Zij ontvangen van Sportinnovator een geldbedrag van in totaal 250.000 euro om hun innovatie door te ontwikkelen tot een concreet product dat onze olympische en paralympische sporters een streepje voor geeft in Tokio 2020.

Redactie 11 december 2017, 15:30

Uit 36 ingediende voorstellen zijn zes innovaties gekozen door een jury bestaande uit een delegatie van het Topteam Sport en experts uit het veld. Het thema van de Nationale Sportinnovator Prijs 2017 was “Towards Tokyo 2020’, waarmee op zoek is gegaan naar revolutionaire ideeën die potentieel van grote invloed zijn op de sportprestaties van TeamNL. De winnende innovaties blinken uit in hun grote impact voor de (top)sport en komen tegemoet aan een actuele behoefte of vraag van de sporters of coaches/trainers zelf. “Met deze innovaties kunnen we werkelijk het verschil maken tussen goud of zilver”, aldus juryvoorzitter Olde Weghuis.

Prijswinnaars

De prijswinnaars van de NSP 2017 zijn:

Dit zijn dé innovaties die niet alleen topsporters op weg helpen in het leveren van hun ultieme sportprestaties in Tokio, maar die op termijn ook ten goede komen aan de gezondheidszorg of de maatschappij.

Runner-up de Chill Pill

Naast de zes winnaars is er een zogeheten runner-up benoemd tijdens het Sportinnovator Event XL in het Cars Jeans Stadion in Den Haag. De Chill Pill, een koelingspil ter verbetering van sportprestaties tijdens hitte, ontvangt een financiële impuls van het Topteam Sport om hun potentiële doorbraaktechnologie verder te onderzoeken en te ontwikkelen.

Focus op samenwerking en betrokkenheid sportbonden

Vanuit het gedachtegoed dat samenwerking tussen verschillende sectoren (sport, wetenschap, bedrijfsleven en overheid) de ontwikkeling tot rendabele innovaties enorm kan versnellen, is door de jury ook gelet op de samenwerkende partijen achter de innovatie. Nog te vaak worden innovaties in isolatie van de bestaande behoefte of vraag in de topsport ontwikkeld. Met deze prijs is het gelukt om sportbonden actief te laten aanhaken bij innovaties in de sport. De grote betrokkenheid van diverse sportbonden bij de winnende innovaties versterkt de potentiële impact van de innovaties. Niet alleen voor de topsporters van Tokio 2020, maar ook voor de doorvertaling naar de meer recreatieve sporter.

Gerelateerd nieuws