KNVB-campus klaar voor de toekomst met innovatiehub '#11'

Met de presentatie van het Replay Center op de Campus in Zeist, opende de KNVB ook hun gloednieuwe innovatiehub en vernieuwde Sportinnovator Centrum: #11. Het doel van ‘nummer elf’: een netwerk van innovatieve partijen opzetten en onderhouden om zo de ontwikkeling van de Nederlandse voetbalsport te versnellen. Op die manier tracht #11 en ecosysteem te creëren om kennis en innovatie te boosten.

Redactie 06 augustus 2018, 10:00

Momenteel zitten in dat netwerk al partijen als KPN, Philips, Ten Cate, HAN, Back-2-Basics, Kybys, Sportslabs en Wouw Performance coaching. Daphne van Dijk is als communitymanager bij #11 verantwoordelijk voor de groei en onderhoud van dat netwerk.

‘Anderhalf jaar geleden ontstond #11 vanuit het verlangen van de KNVB om meer met innovatie te doen. Dat was inderdaad ook op het moment dat de prestaties van de mannen in het voetbal tegenvielen, maar dat was niet enkel de aanleiding. Innovatie was eigenlijk iets wat nauwelijks in de strategisch plannen van de KNVB, een traditionele organisatie, voorkwam.’

Inmiddels is dat anders. In het strategisch plan voor 2018-2022 is innovatie een belangrijke, op zichzelf staande peiler. Om tot die innovatie te komen kwam #11, dat tracht de traditionele cultuur binnen de KNVB om te buigen naar een wat meer flexibelere. Om vaststaande voetbalfeiten onder de loep te nemen en het conventionele denken uit de dagen. En bij een innovatiehub hoort natuurlijk een passend, moderne behuizing.

Nieuw onderkomen

Van Dijk: ‘Het gebouw waar we in zitten stond al op de campus. Het was een oud trainingscentrum en werd vooral nog gebruikt voor bondsvergaderingen. Het kloppend hart van het Nederlandse voetbal, waar Oranje traint, is natuurlijk de ideale plek voor #11. De bouw voldeed echter vooral aan de eisen van de jaren 70 en had niet de innovatieve uitstraling die we wilden. Tegelijk zocht de KNVB ook een plek voor de VAR. Dat was een simpele optelsom. De VAR is een goed voorbeeld van innovatie dus dat paste uitstekend bij ons.’

De verbouwing is inmiddels afgerond en #11 huist momenteel in een innovatieve en moderne werkomgeving. Midden in het kloppend hart van het Nederlandse voetbal en tussen het meest recente en bekende voorbeeld van innovatie in de voetbalsport: het Replay Center voor de VAR.

De naam #11

De naam #11 refereert aan de speler met rugnummer 11. Bijvoorbeeld Arjen Robben. Een middenvelder die aanvallend is ingesteld. Creatief. Eigenwijs met een drang naar voren. Een teamspeler, maar wel die met de onverwachte en verrassende acties.

‘#11 is natuurlijk in dienst van de KNVB, maar we handelen anders dan gangbaar in het Nederlandse voetbal. Voor onze community zoeken we dus ook vooruitstrevende partners die ons meenemen aan de hand van hun ervaringen en inzichten. Zo geloven we dat we de conservatieve voetbalwereld kunnen opschudden. Bedrijven kunnen in onze hub een werkplek huren, maar wij willen wel de toegevoegde waarde zien. We zijn echt op zoek naar de verbinding en vooruitgang en faciliteren een sterke offline community. In #11 brengen we mensen en bedrijven samen om tot innovaties in het voetbal te komen. Dat kan dagelijks, wekelijks of maandelijks zijn. Op inhoud of juist door een netwerkborrel.'

#11 opereert binnen een breed scala aan onderwerpen. Van Dijk: ‘Ter illustratie: we houden ons enerzijds bezig met bijvoorbeeld talentherkenning- en ontwikkeling, maar ook met herstel bij blessures. Momenteel werken we aan een project om mentaal herstel bij sporters en scheidsrechters beter in kaart te brengen, maar er wordt ook onderzoek gedaan naar slidinggevoeligheid van kunstgrasvelden of gezocht naar een oplossing voor flexibele veldbelijning . Kortom, we zijn continu op zoek naar innovaties in de breedste zin van het woord.’

Gerelateerd nieuws

Sportinnovator gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Sluiten