<
Overzicht

KNVB en ArenA testen slim monitoren grasmat voor betaald voetbal

De Johan Cruijff ArenA en de KNVB onderzoeken of het high tech systeem dat de grasmat van de ArenA monitort, geschikt is om als basis te dienen voor andere clubs in het Nederlandse betaald voetbal. De KNVB gaat het monitoringssysteem al inzetten op de trainingsvelden van het Nederlands elftal in Zeist. Het slimme grasmatsysteem van de Johan Cruijff ArenA is uniek in de wereld. Met behulp van data uit onder anderen speciale sensoren in de grasmat en metingen door een grasteam registreert het grasmatsysteem 24 uur per dag de gezondheid en kwaliteit van het veld. Een dashboard laat de verzorgers exact zien wanneer de grasmat voeding, licht of water nodig heeft.

Redactie 22 maart 2019, 08:36De KNVB wil, in samenwerking met Wageningen University & Research, bepalen of het monitoringssysteem clubs in het betaald voetbal kan helpen hun grasmat te optimaliseren. Beter en actueel inzicht in de status van de grasmat kan de kwaliteit ervan verbeteren, net als in de ArenA. Met data kan zelfs worden voorspeld hoe de grasmat er over een week bij ligt. Bovendien bespaart het systeem onderhoudskosten en voorkomt het verspillen van grondstoffen. Er wordt niet teveel water, voeding of licht gebruikt en het vraagt minder arbeidsuren.

Het onderzoek wordt mede gefinancierd door een subsidie van Sportinnovator. Sportinnovator heeft als doel om het rendement van kennis en innovatie in de sport te vergroten. De KNVB en de Johan Cruijff ArenA doen dit samen vanuit de samenwerking tussen de twee organisaties op het gebied van innovatie. Samen willen ze werken aan de verdere verbetering van de kwaliteit in stadions zoals de ArenA en bezoekersbeleving.

Grasmat Johan Cruijff ArenA

Onder het gras in de ArenA liggen 15 sensoren die de kwaliteit van de bodem monitoren waarop het gras moet groeien. Daarnaast houdt een weerstation op het veld en vier weerstations in het dak het groeiklimaat bij. Op het dak en op het veld leggen lichtsensoren vast of er voldoende licht op het gras komt. Bij elke maaibeurt wordt een scan van de grasmat gemaakt om de activiteit van de plant te meten, de hoeveelheid grassprieten per oppervlakte en waar er beschadigde plekken zitten. Via een webcam kan 24 uur per dag de grasmat worden gecontroleerd.

Alle data uit onder anderen de sensoren en metingen door het grasteam worden verwerkt in het grasdashboard. Het dashboard monitort de gezondheid en kwaliteit van de grasmat en kan aangeven er nodig is om de kwaliteit van de mat te behouden of verbeteren. De kwaliteit van de grasmat is via het dashboard realtime te volgen. Onder anderen de temperatuur, vochtigheid en luchtverplaatsing worden in het stadion gemeten om te bepalen of het gras goed kan groeien.

Internationale belangstelling voor grasmat ArenA

Ook internationaal is er veel belangstelling voor de high tech grasmat van de Johan Cruijff ArenA. Buitenlandse voetbalstadions waaronder de speelstadions voor EURO komen regelmatig op bezoek om te leren van de kennis en expertise van de grasspecialisten en het unieke grasmatsysteem.

Hieronder kan je een infographic van de high tech grasmat downloaden.

KNVB

De KNVB (Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond) is een begrip in Nederland, als grootste sportbond met ruim 1,2 miljoen leden en meer dan 500 medewerkers. Met ruim drieduizend clubs staat het voetballandschap bekend als het grootste sociale netwerk van Nederland. Daarmee heeft voetbal als geen andere sport het vermogen om mensen te betrekken, bij elkaar te brengen en in beweging te brengen. Ook uiteraard als het om de nationale selecties gaat. Daarom zet de KNVB zich dagelijks in voor voetbal dat voor iedereen toegankelijk en plezierig is, of ze de sport nu actief beoefenen of niet.

Wageningen University & Research

De missie van Wageningen University & Research is ‘To explore the potential of nature to improve the quality of life’. Binnen Wageningen University & Research bundelen Wageningen University en gespecialiseerde onderzoeksinstituten van Stichting Wageningen Research hun krachten om bij te dragen aan de oplossing van belangrijke vragen in het domein van gezonde voeding en leefomgeving. Met ongeveer 30 vestigingen, 5.000 medewerkers en 10.000 studenten behoort Wageningen University & Research wereldwijd tot de aansprekende kennisinstellingen binnen haar domein. De integrale benadering van de vraagstukken en de samenwerking tussen verschillende disciplines vormen het hart van de unieke Wageningen aanpak.

Johan Cruijff ArenA

De Johan Cruijff ArenA is hét voetbalstadion van Nederland, thuishaven van Ajax en speelstadion voor het Nederlands elftal. Het is tevens de multifunctionele accommodatie voor zowel grootschalige, nationale en internationale muziek- en dance-events als bijeenkomsten op kleinere schaal in (vooral) het zakelijke segment. Deze activiteiten vinden plaats in nauwe samenwerking met diverse partners. Hoogwaardige dienstverlening, state-of-the-art faciliteiten, veiligheid en optimale publieksbeleving vormen de belangrijkste strategische pijlers.

De Johan Cruijff ArenA is een van de duurzaamste stadions ter wereld en wordt internationaal beschouwd als rolmodel en adviseur voor moderne stadionbouw en -exploitatie. Het Amsterdam Innovation Arena fungeert als living lab voor innovatieve concepten voor stadionmanagement en event experience.

Gerelateerd nieuws