NHL ontwikkelt app met realtime statistieken voor coaches

Data wordt in alle takken van sport steeds belangrijker. De Amerikaanse National Hockey League (NHL) neemt nu een grote stap om aan de vraag om meer statistieken tegemoet te komen. Met de Coaches Insights app krijgen alle coaches vanaf februari een grote hoeveelheid data realtime in handen: gedurende de wedstrijd.

Redactie 23 januari 2019, 10:00

De NHL teams hebben tot dusver nog een vrij analoge manier van werken. Voor de rust wordt meestal door de video-coach een overzicht gemaakt van relevante statistieken, zodat de coach deze heeft gedurende de rust. ‘Het is een kwestie van rennen, soms moeten de stats zelfs nog geprint worden’, stelt Chris Foster, NHL’s hoofd digitale ontwikkeling.

De coaches wilden het proces innoveren en de bond komt hen daarin met de app tegemoet. De NHL Coaching Insights App zal per februari op de iPads van de coaches gezet worden, die in de dug-outs en in de kleedkamer aanwezig zijn. Hierdoor heeft de coach de data in handen in realtime: gedurende de wedstrijd. Wachten tot de rust om de cijfers te analyseren hoeft daardoor niet meer. De coaches kunnen door data onderbouwde beslissingen nemen gedurende wedstrijd op allerlei vlakken: de keuze voor een time-out, wissels, opstellingen, tactieken en ga zo maar door.

‘Zover we weten zijn wij de enige sportbond die dit doet’

‘De coaches kunnen de data ook gebruiken om video-materiaal te ondersteunen met analyses en grafieken. Het geeft de coaches wat ze willen, live gedurende de wedstrijd’, zegt Dave Lehanski, NHL’s hoofd Business Development en Innovation. ‘Zover we weten zijn wij de enige sportbond die video en data realtime beschikbaar stelt in de dug-out voor coaches en spelers.’

In 2017 maakte de NHL samen met Apple een coaching systeem in alle stadions, dat ervoor zorgde dat de teams video highlights terug konden kijken gedurende de wedstrijd. Dit op verzoek van spelers en coaches, die het systeem positief ontvingen. De coaches vroegen vervolgens ook de mogelijkheid om realtime statistieken toe te voegen aan dit systeem. Voor de app die per februari beschikbaar is werd samengewerkt met coaches, videocoaches en team-analisten om vast te stellen welke data ze nodig hebben gedurende de wedstrijd om betere keuzes te kunnen maken, en hoe die data het beste te leveren.

Kiezen welke statistieken te monitoren

Als gevolg daarvan kunnen teams straks een flink aantal statistieken monitoren. Van brede categorieën als schoten op goal tot meer specifiek zoals effectiviteit in bepaalde gebieden op het veld en tegen bepaalde tegenstanders. Coaches kunnen zien waar de goals tegen en voor zijn gevallen en wat voor schietkansen er zijn geweest. De data-categorieën zijn aan te passen, dus coaches kunnen kiezen welke statistieken ze precies willen volgen. Ook kunnen ze van te voren doelen invoeren voor spelers en vervolgens zien of die doelen gedurende de wedstrijd worden behaald.

Eén van de dingen die elke coach graag wilde zien was de ‘ice time’ van alle spelers: hoe lang ze precies al op het veld staan. Daar is in de app extra aandacht voor. Spelers die dichtbij of al over hun ‘ice time’ zitten tijdens de wedstrijd worden in het rood aangegeven met een driehoekje en uitroepteken naast hun foto – vergelijkbaar met een ‘check engine’ lampje op het dashboard van een auto.

Volgend jaar gaat er zelfs nóg meer data verzameld worden in de NHL en voor de coaches. Een volgsysteem voor spelers en puk is in de laatste testfase en de NHL verwacht dat dit per volgend seizoen gebruikt gaat worden.

Bron: ESPN

Gerelateerd nieuws