Op zoek naar de vingerafdruk van het elftal

Onderzoeker Joost Kok vertelde bij NOS Langs de Lijn over de Gouden Standaard, het onderzoek waarin het Sport Data Center van de Universiteit van Leiden samen met de KNVB en Sportinnovator op zoek gaan naar wat Kok omschrijft als ‘de vingerafdrukken van teams’ op het EK vrouwenvoetbal in Nederland.

Redactie 24 juli 2017, 07:00

Het team van Kok is bij iedere wedstrijd van het vrouwen EK met een team van drie onderzoekers aanwezig om data te verzamelen. De hoeveelheid data is nauwelijks te bevatten. Kok rekent snel voor dat iedere wedstrijd met 22 speelsters zo’n 100 miljoen mogelijkheden geeft. Hoe meer data, hoe beter, zegt Kok: “We hebben veel data, maar nog vaak te weinig om betrouwbare uitspraken te kunnen doen. Om alle data goed te kunnen analyseren, zetten we de computer aan het werk."

Patronen

Het onderzoek moet uiteindelijk leiden tot slimmere trainers. Kok: “We onderzoeken acties en patronen. Met behulp van computeranalyse kijken we wat succes is en wat niet. Welke patronen leiden bijvoorbeeld tot schoten op doel. En dan niet alleen de laatste pass, maar een volledig patroon dat eraan voorafgaat. Op die manier maken we van iedere team een soort vingerafdruk.” Al tijdens het vrouwen EK voorzien Kok en zijn mensen de trainers van de Oranjeleeuwinnen van informatie en na het EK komen zij met een uitgebreid rapport.

Terugluisteren

Beluister het hele interview met Joost Kok terug op NPO Radio 1. (tussen minuut 21:20 en 35.40).

Gerelateerd nieuws