Overzicht

OVIVI 2: Een volgende stap in slimme technologie in voetbalstadions tegen racisme en discriminatie

Recente incidenten maken opnieuw pijnlijk duidelijk dat racisme, discriminatie, intimidatie en geweld tijdens en rondom voetbalwedstrijden de kop op blijven steken. Dit hoort niet thuis in de wereld van sport. Het is nu tijd voor actie. Eén oplossingsrichting, slimme technologie, kan al snel groot verschil gaan maken. We steunen dan ook het vervolg van Ons Voetbal Is Van Iedereen (OVIVI). Hierdoor is er de komende jaren blijvende aandacht voor slimme technologie tegen discriminatie, racisme en geweld in voetbalstadions. We geven je graag een update van de pilot die Sportinnovator in 2022 is gestart op dit thema.

Redactie 29 september 2023, 11:48

"Aanpak racistische spreekkoren dichterbij dankzij nieuwe technologie"

Paul van de Kolk, projectmanager Sportinnovator

Met als doel discriminerende spreekkoren in stadions te bestrijden, zijn in juni 2022 in voetbalstadions testopstellingen van slimme technologie in gebruik genomen. Drie verschillende consortia zijn van start gegaan in samenwerking met Feyenoord, PEC Zwolle en PSV. Een vierde project wordt uitgevoerd in samenwerking met ADO Den Haag en FC Utrecht. De Rijksoverheid heeft Sportinnovator gevraagd slimme technologie te selecteren en daaruit volgend de pilot te begeleiden.

Met deze pilot zijn verschillende oplossingen (door)ontwikkeld en getest voor de aanpak van discriminerende spreekkoren. Er ligt nu een mooie basis voor verdere toepassing. Tijdens de lancering van het vervolg van OVIVI werden de verschillende toepassingen uitgelicht door Paul van de Kolk, projectmanager bij Sportinnovator. Het gaat om oplossingen gericht op:

  • Persoonsgebonden toegang (preregistratie); weet wie er in je stadion komt;
  • Beter signaleren en vastleggen van racisme en discriminatie op beeld en met geluid;
  • Voorspellen en beïnvloeden van gedrag;

De ontwikkelde oplossingen kunnen eveneens bijdragen aan het handhaven van stadionverboden, het tegengaan van wangedrag en geweld en een positieve stadionbeleving. Niet onbelangrijk: alle oplossingen voldoen aan de Nederlandse privacy wet- en regelgeving.

In aanloop naar de innovatiechallenge ‘slimme technologie’ heeft Pels Rijcken (landsadvocaat) een juridisch kader opgesteld. Zie ook de aanvullende juridisch verkenning uitgevoerd om clubs handvatten te geven bij de keuze van een oplossing.

Resultaten

Slimme Technologie in voetbalstadions NOS

Paul van de Kolk, projectmanager bij Sportinnovator

De pilot komt voort uit een van de maatregelen van ‘Ons Voetbal Is Van Iedereen’ (OVIVI), een gezamenlijk plan van de Rijksoverheid, KNVB en samenwerkingspartners om racisme en discriminatie in het voetbal te bestrijden. Met de lancering van het vervolg van OVIVI is er de komende jaren blijvende aandacht voor slimme technologie tegen discriminatie, racisme en geweld in voetbalstadions.

Bekijk hier een korte impressie van twee reeds geteste technologieën.

Gerelateerd nieuws