Overzicht

Sedoc: ‘Iedereen wil alleen maar sneller en beter worden’

Voormalig hordeloper Gregory Sedoc dook met zijn programma ‘Sportlab Sedoc’ in een andere tak van de sportwereld. De oud-sporter maakte kennis met de groeiende wereld van sportwetenschap, -technologie en innovatie en in gesprek met Sportinnovator kijkt hij terug op de afgelopen periode.

Redactie 20 augustus 2019, 14:30

Sedoc werd gevraagd door omroep AVROTROS om te kijken waar zijn interesses lagen voor een nieuw programma, waarbij sport sowieso een belangrijke pijler zou zijn. Maar ook voeding zag hij als een interessant onderwerp, omdat de voormalig hordeloper acht jaar hotelschool achter de rug had. “Als je een serie over alleen sport doet, dan kan je wel beter een sportprogramma maken bij NPO1 of de NOS. Verder interesseerde wetenschap me ontzettend, met de constante drang om sneller en beter te worden. Je ziet het bijvoorbeeld in de auto-industrie met de auto van Max Verstappen.”

Uiteindelijk kwam de wetenschap naar boven voor zijn programma Sportlab Sedoc. “Wetenschap is een belangrijke factor geworden en het verbaasde me dat het al op zo’n grote schaal wordt toegepast in de sport”, stelt hij. “Topsporters zijn constant bezig met kleine dingetjes die net het verschil kunnen maken. Ik ben op zoek gegaan naar wetenschappers die konden vertellen hoe zij dit doen, want ik ben zelf natuurlijk geen wetenschapper en kan daar alleen uit mijn eigen beleving over praten.”

Sport als haakje, maar ook buiten de sport toepasbaar

De afleveringen van Sportlab Sedoc sneden diverse thema’s aan, die in de wetenschap gemeten, getest en verbeterd worden. Denk daarbij aan thema’s zoals voeding, stress en de ontwikkeling van spieren. Zo ging de oud-sporter op bezoek bij enkele Sportinnovatorcentra zoals De Tongelreep en InnoSportLab Den Bosch en nam daar een kijkje achter de schermen. Maar ook buiten de sportwereld zocht Sedoc om zijn interesse in de wetenschap te botvieren. Zo ging hij langs bij het Rotterdam Philharmonisch Orkest in de aflevering over stress om onder meer op het podium de zenuwen en druk te ervaren.

De voormalig olympiër benadrukt dan ook dat het programma niet alleen voor sporters bedoeld was. “Ik vond het belangrijk dat ook niet-sporters iets aan het programma zouden hebben”, legt hij uit. “Soms was dat lastig – want ik betrek snel sport in het verhaal vanwege mijn achtergrond – maar we wilden dat kijkers ook dingen leerden, die ze als niet-topsporter ook kunnen toepassen. Denk daarbij aan voeding of studenten die kunnen leren van de aflevering over stress. Sport was in veel gevallen een soort haakje om het onderwerp aan te halen.”

‘Gaaf dat alles zo bij elkaar komt’

Over de vraag of Sedoc baalt dat technologie nu pas echt van de grond komt in de sport, antwoordt hij tweeledig. “Ik denk dat ik op mijn manier het maximale uit mijn carrière heb gehaald”, stelt de in 2016 gestopte hordeloper. “In het begin van mijn sportloopbaan waren we niet zo ver, of misschien was ik me er niet van bewust. Ik woonde acht jaar in Duitsland en daar maakten we ook gebruik van data en wetenschap, maar wat ik nu allemaal voorbij heb zien komen is wel even anders.”

Hij noemt de speciale sensorbroek van de KNVB als één van de voorbeelden: “Zij kunnen meten wat fysieke grens van je spiermassa is, dus tot hier en dan stoppen anders loop je het risico op een blessure. Bij mij was het allemaal giswerk. Dan loop je net iets te veel en is het opeens: bam, hamstringblessure. Dan denk ik wel: als ik vroeger zo’n broek had, dan had ik meer uit mijn carrière kunnen halen. Jammer voor mij dat het nu pas wordt gemaakt.”

Toch was het filmen van ‘Sportlab Sedoc’ een geweldige en leerzame ervaring, aldus de hordeloper zelf. In de meeste gevallen maakte Sedoc verder kennis met voor hem bekende zaken, maar de oud-sporter vergaarde voor zichzelf ook nieuwe kennis. “Het waren niet per se compleet nieuwe ontdekkingen, maar wat het zo gaaf omdat alles bij elkaar kwam. Zo hadden we over genen, waarbij duidelijk werd dat ik het lichaam van een sprinter had. Met de technologie van nu kunnen ze op jonge leeftijd beter inschatten of je de juiste genen hebt om een sprinter te worden. We zijn in Nederland echt hard aan het werk om op het gebied van sport onszelf tot het uiterste te drijven, en dat was mooi om mee te maken tijdens het filmen.”

Wil je de afleveringen van Sportlab Sedoc terugkijken? Klik dan hier!