Sportinnovatief ondernemen volgens Bart Wijers

Innovatie kan niet zonder creativiteit, wetenschap en ondernemingszin. Wat zijn de kansen voor het bedrijfsleven als het gaat om sportinnovatie? In de rubriek 'Sportinnovatief ondernemen' geven ondernemers en andere betrokkenen uit het bedrijfsleven hun visie. In aflevering 4: Bart Wijers van TenCate Grass. "Je moet de sport dienen door continu te verbeteren."

Redactie 15 september 2017, 10:00

"TenCate Grass produceert innovatieve kunstgrassystemen. Dat doen we voor de sporten voetbal, hockey, tennis, American Football en rugby. Eigenlijk alle veldsporten. Onze hoofdactiviteit is daarbij de vezel en de 'backing', dat is het tapijt waar de vezels ingedrukt worden. Ik geef leiding aan de onderzoeksafdeling van TenCate die zich primair bezig houdt met de ontwikkeling van kunstgrassystemen."

Terugkoppeling van sporter

"Onze activiteiten vallen wat mij betreft 100 procent onder sportinnovatie. We moeten rekening houden met zaken als duurzaamheid, slijtage, verkleuring van de vezel. Uiteindelijk leveren wij sportvelden waar sporters op willen presteren. Daarom is het voor ons ook belangrijk om terugkoppeling te krijgen van de sporters en dat te vertalen naar de juiste systeemopbouw en de juiste componenten."

Eigen lab

"Die feedback krijgen we op een aantal manieren. We moeten aan normeringen voldoen met onze kunstgrassystemen, dat is continue in ontwikkeling. Daardoor worden wij ook gevraagd om steeds te blijven innoveren. Spelers en gebruikers geven ook belangrijke ervaring aan ons terug over hoe een bal rolt en hoe het veld speelt. Daarnaast doen we ook met biomechanisch onderzoek waarbij we met 3D-bewegings registratie camera systeem de interactie tussen sporter en sportvloer registreren. We kunnen dan in ons eigen lab allerlei eigenschappen van de sportvloer aanpassen en kijken wat het effect is op spelers. Dat is een meer fundamentelere aanpak."

KNVB Campus

"Omdat wij de interactie met de gebruiker belangrijk vinden zitten we sinds kort ook in het Innovatiecentrum 11 op de KNVB Campus. Daar zijn ook andere partijen uit onze markt aanwezig waarmee we gemakkelijk kunnen afstemmen. Normaal doe je dat misschien een paar keer jaar in afspraken, maar daar zie je elkaar dagelijks of wekelijks en heb je aan minuutje genoeg. Dat is prettig werken."

Continu verbeteren

"Volgens mij is de uitdaging in sportinnovatie dat je de sport moet dienen door continu te verbeteren. Dat doe je door te begrijpen wat voor materiaal je toepast in je systeem. Die kun je in eigenschappen sturen. Je moet wel weten wat het effect op sporters zal zijn. Wij zoeken dus een overlap tussen sportprestatie, speler en vloerinteractie op materiaaltechnologie."

Hergebruik van kunstgras

"Duurzaamheid komt daar nog bij. Daar hebben wij nu een ultiem voorbeeld van ontwikkeld: oude kunstgrasvelden kunnen we nu verwerken tot een soort popcorn-achtige kunststof korrel. Op die manier kunnen we vijf kunstgrasvelden weer verwerken tot één onderlaag van een nieuw kunstgrasveld. Het mooie is dat de sporttechnische waarde van het veld hetzelfde of zelfs verbeterd Een voorbeeld daarvan is een lagere bal stuit bij een Hockey systeem. Daarmee dienen we dus de ecologische discussie en de sport. Dat vind ik een schoolvoorbeeld van hedendaagse technologie."

Meer info: Ten Cate Grass

Lees ook de eerdere afleveringen van Sportinnovatief ondernemen:

Gerelateerd nieuws