Overzicht

Stijn Steenbakkers op VSG-inspiratiedag ‘Aan de slag met innovatie’

Tijdens de VSG-inspiratiedag ‘Aan de slag met innovatie’, die op 28 november plaatsvond in Eindhoven, heeft lid van het Topteam Sport en wethouder sport voor de gemeente Eindhoven Stijn Steenbakkers gemeenten opgeroepen om hun beste innovaties op het gebied van sport en bewegen te delen. De meest aansprekende en schaalbare innovaties worden vervolgens door Sportinnovator uitgelicht en zichtbaar gemaakt voor andere gemeenten.

Redactie 04 december 2019, 16:00

Steenbakkers presenteerde tijdens de inspiratiedag de eerste innovatie, namelijk de Griepprikactie van de gemeente ‘s-Hertogenbosch.

Op dit moment worden door gemeenten innovaties en best practices om sporten en bewegen te bevorderen nog te weinig zichtbaar gemaakt, samen opgepakt of gedeeld. Het is in het belang van het behalen van de doelstellingen uit het Nationaal Sportakkoord om hier verandering in te brengen. Het Topteam Sport wil gemeenten hierbij helpen door meer podium te bieden voor innovaties in de sport en door gemeenten met elkaar in contact te brengen en kennis te laten delen. Zo kunnen goede voorbeelden gedeeld worden met de rest van Nederland.

Steenbakkers: “Het Topteam Sport is gestart met best practices ophalen bij de G5 gemeenten. Experts als VSG en provinciale sportraden hebben geadviseerd over innovaties bij de overige gemeenten. Maar we zoeken nog meer inspirerende innovaties. Ik weet dat deze er zijn. Een wiel uitvinden is natuurlijk leuk, maar nog leuker is het om er samen met anderen een ‘vliegwiel’ van te maken, zodat nog meer mensen kunnen profiteren van sportinnovaties. Vandaar mijn oproep om dit te gaan delen met ons. Deze innovaties moeten schaalbaar zijn naar andere gemeenten, nu in uitvoering zijn, en te koppelen zijn aan de uitdagingen van het Sportakkoord. Sportinnovator gaat deze vervolgens voor het voetlicht brengen op bijeenkomsten en congressen voor gemeenten en in de media. Stap twee is inzicht te verschaffen aan gemeenten hoe deze innovaties tot stand zijn gekomen. Via een ‘roadmap’ worden de routes die gemeenten volgden in kaart gebracht.”

VSG-inspiratiedag ‘Aan de slag met innovatie’
Tijdens de VSG-inspiratiedag werden gemeenten en sportorganisaties op weg geholpen en geïnspireerd om lokaal aan de slag te gaan met innovatieve oplossingen voor complexe maatschappelijke uitdagingen. De bijeenkomst was een samenwerking tussen Vereniging Sport en Gemeenten, Sportinnovator en de gemeente Eindhoven.

Meer informatie
Werkt u bij een gemeente en heeft u een innovatie op het gebied van sport en bewegen die u voor het voetlicht wil brengen en wilt delen met andere gemeenten? Neem dan contact op met Iris Nijland, Projectleider (regionale) overheden voor Sportinnovator via iris@sportinnovator.nl.

Gerelateerd nieuws