Menu

Stijn Steenbakkers vertelt: 'Veel inspiratie opgedaan bij studiereis Kopenhagen'

Namens het topteam sport was Stijn Steenbakkers 4 en 5 november op werkbezoek in Kopenhagen. Als vertegenwoordiger van de gemeenten in het TopTeam, nam Steenbakkers daar een kijkje over hoe in Kopenhagen, maar eigenlijk ook veel breder, Sport en Innovatie hand in hand gaan. Hoe laten ze daar mensen meer bewegen. “Ik heb veel inspiratie opgedaan en er zijn veel mogelijkheden.”

Redactie 20 november 2019, 09:22

Steenbakkers, Wethouder economie, Brainport, innovatie, onderwijs en sport, in de gemeente Eindhoven, was aangenaam verrast over de inhoud van de reis. In Kopenhagen was er een druk programma, maar was er ook tijd voor ontspanning en beweging. Soms zelfs in combinatie met elkaar. “We hebben iedere verplaatsing op de fiets gedaan”, kijkt hij terug op de dagen dat hij in Kopenhagen was. “We begonnen met een bezoek aan de Nederlandse ambassade, waar we de Nederlandse ambassadeur hebben gesproken. Onderweg daar naartoe kom je op de fiets al door allerlei plekken die je ogen openen. Een urban sportspark waar kan worden geboxt, ge-bmx’t en veel meer van dat soort sporten die je normaalgesproken niet zo snel in een park ziet.”

Letterlijk een hoogtepunt van zijn bezoek is volgens Steenbakkers een parkeergarage. “Het is misschien een afgezaagd grapje, maar het was wel echt waar. Aan de haven stond een enorme parkeergarage die ze multi-inzetbaar hadden gemaakt. Vanzelfsprekend kunnen er auto’s worden geparkeerd, maar er was bijvoorbeeld bovenin een grote doorzichtige trampoline, waardoor je 24 meter naar beneden kan kijken. Mensen willen dat zien en willen dat meemaken en gaan daardoor meer bewegen. Daardoor hebben ze in Kopenhagen nagedacht over sportinnovatie en ruimtes zo efficiënt mogelijk gebruiken.”

Gamification
Het plaatsen van de trampoline in de parkeerplaats kan worden geplaatst onder de noemer gamification. Daarmee wordt bedoelt dat de spelende mens kan worden bediend in de dagelijkse dingen. “In die zelfde parkeerplaats was er een lange trap naar boven. Onderaan was een knop geplaatst en bovenaan. Door beneden op de knop te drukken liet je een timer lopen. Drukte je boven op de knop, zette je de timer stil. Kinderen komen vanuit de hele omgeving om de snelste tijd in de parkeergarage neer te zetten. Het lijkt heel simpel, maar kom er maar op.”

Doel
Steenbakkers zegt dat de dingen die hij in Kopenhagen heeft gezien feilloos passen in het doel dat hij van de minister en het Topteam Sport heeft meegekregen: gemeenten meer verbinden aan innovatie en sport. “Om te kijken hoe het met dit soort projecten in Nederland is, gaan we een top 10 van sportinnovaties in Nederlan din kaart brengen. Door daar veel aandacht aan te besteden, willen we andere gemeenten bewust maken van dat het ook op die plekken mogelijk is. Het wiel hoeft niet altijd opnieuw te worden uitgevonden. Ook daarom zijn bezoeken aan steden als Kopenhagen een grote meerwaarde. De inspiratie die daar wordt opgedaan door de aanwezigen kan van enorme meerwaarde zijn voor de plekken waar zij vandaan komen.”

Op donderdag 28 november is de VSG-inspiratiedag ‘Aan de slag met innovatie’. Daar wordt onder meer ook teruggekoppeld van wat er allemaal aan innovaties in de sport, innovatie en gemeenten is gezien in binnen- en buitenland. Meer informatie daarover vind je HIER.

Gerelateerd nieuws