Menu
Overzicht

Wat van de studiereis naar Kopenhagen kwam er mee naar Nederland?

Eerder las je op Sportinnovator het artikel dat Topteam Sport-lid Stijn Steenbakkers op studiereis naar Kopenhagen was. Steenbakkers was daar twee dagen aanwezig om inspiratie op te doen op het gebied van sport en innovatie in een grote stad. Ook Iris Nijland was in Kopenhagen.

Redactie 28 november 2019, 12:00

Nijland was vanuit Sportinnovator mee, om Steenbakkers te ondersteunen bij zijn opdracht. Waar hij de reis in verband met een druk schema eerder moest onderbreken, kon Nijland de volledige reis meemaken.

“Ik heb een tweeledige indruk overgehouden aan het bezoek. Ze doen een aantal dingen echt heel erg goed en op een innovatieve manier. Aan de andere kant kan ik concluderen dat ze wel de zelfde uitdagingen ervaren die we in Nederland ook hebben.”

Vragend naar een voorbeeld doelt Nijland vooral op de diverse wijken in steden. “Er is gewoon niet één aanpak voor die wijken. Zij hebben ook moeite om mensen met een lage economische status en een andere culturele achtergrond aan het sporten te krijgen. Een duidelijke afname bij de jeugd is waarneembaar. Dat ervaren ze in Denemarken ook gewoon als groot probleem.”

Oplossingen

Het constateren van waar het beter kan, is één. Maar ook echt met oplossingen komen is een tweede. De architect die bovenstaande parkeergarage ontwierp had daar een goed idee over. “Hij opperde het ontwerpproces aan te passen. Normaal worden alle beslissingen genomen aan het begin van het proces en liggen alle besluiten al vast op het moment dat de aanbesteding eruit gaat. Dat proces zouden ze eens moeten omdraaien. Zorg dat er meerdere scenario’s klaarliggen zodat mensen daar op kunnen schieten. Dat is er in Kopenhagen gebeurd bij een paar projecten en je ziet dat daar veel mensen op af komen. Dat zijn dingen waar Nederlandse gemeenten een voorbeeld aan kunnen nemen.”

Er zijn veel sportveldjes (basketbalveldjes, volleybalveld, jeu de boule banen, tafeltennistafels) die in gemeentes in de openbare ruimtes liggen/staan, maar daar kan je pas gebruik van maken als je zelf beschikt over de juiste materialen. "In Kopenhagen kwamen we langs meerdere plekken in de stad waar boxjes van Hubbster hingen. Die boxjes kan je openen met een app, net zoals je in andere steden een fiets of een step kunt huren. Je logt in en betaalt het gebruik van de spullen die in het boxje zitten met een credit card. Zo zijn er bijvoorbeeld jeu de boules-baantjes met een Hubbster-box ernaast. Doordat je bent ingelogd met je credit card, weet de eigenaar wie als laatste de spullen heeft gebruikt. Daarnaast is er een camera geïnstalleerd in de box, om te controleren of de spullen volledig en onbeschadigd worden teruggelegd."

Meegenomen naar Nederland

De studiereis was interessant om een kijkje over de grens te nemen, maar concreet werden er ook plannen gemaakt. “Er zijn al plannen op handen om deze studiereis een vervolg te geven. Twee partners die we in Kopenhagen hebben ontmoet komen in 2020 in Nederland een masterclass geven. De dingen die zij en wij daar hebben gezien waarvan we denken dat Nederlandse gemeenten iets aan hebben, willen we delen. Zie het als ee nsoort van inspiratiebron.”

Wanneer deze bijeenkomst op het programma staat, is nog niet bekend. Daarvoor is het aan te raden de kanalen van Sportinnovator in de gaten te houden. Mocht er overigens genoeg animo zijn voor weer een studiereis, wordt deze in 2020 ook weer georganiseerd.

Gerelateerd nieuws