Het AXIWI communicatiesysteem van het Barendrechtse Axitour is door de FIFA opgenomen in de lijst met scheidsrechter communicatiesystemen. Op de lijst van de wereldvoetbalbond staan professionele scheidsrechter communicatiesystemen die wereldwijd worden gebruikt om draadloos met elkaar te communiceren tijdens wedstrijd. Op die manier worden er meer en sneller correcte arbitrale beslissingen genomen.

Redactie 13 april 2021, 12:24

Ben Engelen, directeur van Axitour Communication Solutions, reageert verheugd op de benoeming op de FIFA-lijst. ‘Al jarenlang werken voetbalscheidsrechters, coaches en sportofficials in binnen- en buitenlang met het AXIWI communicatiesysteem’, zegt Engelen. ‘Het is mooi dat het grootste voetbalorgaan, de FIFA, ons communicatiesysteem erkent.’

Het communicatiesysteem van AXIWI


Scheidsrechters zijn bij sportwedstrijden steeds vaker uitgerust met headsets, waardoor zij sneller en meer correcte beslissingen kunnen nemen. De headsets worden ook steeds vaker bij scheidsrechters op amateurniveau gebruikt.

Aantoonbare snellere ‘leercurve’ bij scheidsrechters

Daarnaast wordt het communicatiesysteem meegenomen in het opleidingstraject. ‘Binnen de opleidingstrajecten zorgt het gebruik ervan voor een aantoonbare snellere ‘leercurve’ bij de scheidsrechters’, zegt Johan Suurd, portefeuillehouder technische zaken, opleidingen en spelregels bij de Centrale Organisatie van Voetbal Scheidsrechters (COVS).

Amateurscheidsrechter

Suurd stelt dat scheidsrechters tijdens hun opleidingstraject met het behulp van headsets ‘in het moment’ worden gecoacht. ‘Zij kunnen de tips van de scheidsrechterscoach direct toepassen op het veld. Met de aanschaf van deze headsets willen we het niveau van de voetbalarbitrage in Nederland naar een hoger niveau tillen.’

Gerelateerd nieuws