Overzicht

Winnaars subsidietraject fase 2 bekend

Op 8 oktober 2021 is bekend gemaakt welke partijen financiering van Sportinnovator ontvangen voor het versnellen van hun innovatieprojecten. Met die subsidiebedragen kunnen de winnaars, Aendless Energy, Sport-f(x) en Gyromotics, hun ideeën doorontwikkelen. Deze bedrijven hebben al haalbaarheidsstudies verricht en zetten hun projecten nu voort met behulp van industrieel onderzoek en/of experimentele ontwikkeling. Maak kennis met de drie projecten:

Redactie 18 oktober 2021, 09:24

Aendless Energy – Winning van zonne-energie (warmte) uit kunstgras

Door zonnestraling en omgevingswarmte stijgt de temperatuur van een kunstgrasveld aanzienlijk. Die hitte is nu vooral voelbaar wanneer je op het veld staat. Onprettig voor de sporter en zonde van de zonne-energie, waar niets mee gedaan wordt, dacht Aendless Energy. Het bedrijf bedacht een systeem waarbij de warmte uit het kunstgrasveld onttrokken wordt. Dit gebeurt door koel water door kunststofbuisjes onder de toplaag van het veld te laten stromen. Hierdoor neemt de temperatuur van en op het veld af. De warmte wordt vervolgens in de bodem opgeslagen en is in koudere tijden te gebruiken om huizen en andere gebouwen te verwarmen. Positieve neveneffecten zijn naar verwachting een kleinere kans op blessures voor de sporter en een comfortabelere speeltemperatuur. Aendless Energy gebruikt de subsidie om te meten hoeveel warmte er te onttrekken is aan kunstgrasvelden en betrekt sporters en beheerders om het speelcomfort en onderhoudsmogelijkheden te testen.

Sports-f(x) – De gamificatie van de NextRound bokszak

Een slimme bokszak, de NextRound bokszak, ontwikkelde Sports-f(x) al. Deze vrijhangende bokszak meet data uit je (kick-)boks workout, zoals de kracht, snelheid en intensiteit. Met het project ‘de gamificatie van de NextRound bokszak’ wil het bedrijf een volgende stap zetten, namelijk het speels gebruiken van de bokszak voor jongeren (12-18 jaar) uit Amsterdam-West. Door spelletjes te verzinnen – bijvoorbeeld: wie kan er de meeste keren per minuut de zak raken? – en hen op die manier uit te dagen, moeten deze kinderen de weg naar de sportschool makkelijker weten te vinden. De subsidie dient niet alleen voor het ontwikkelen van spelmodules, maar ook voor het testen en uitrollen van het project in de wijk – in samenspraak met deze over het algemeen kansarmere jongeren.

Gyromotics – Een sportprothesevoet speciaal voor kinderen

Zo’n duizend Nederlandse kinderen hebben een voetprothese. Voor hen is eenzijdig sporten mogelijk, bijvoorbeeld dankzij de al bestaande blades. Maar als zij snel willen wenden, zijn deze protheses niet geschikt. Gyromotics bedacht één type voetprothese voor kinderen die voor tal van doeleinden geschikt is: van spelen op het schoolplein tot hardlopen en badmintonnen. Het activeert hen en biedt de kinderen ook op sociaal niveau meer mogelijkheden. De subsidie stelt Gyromotics in staat het concept te realiseren met gebruikmaking van input uit de doelgroep.

Meer informatie

De uitreiking van de certificaten vond op 8 oktober 2021 plaats in Boekelo door Harry van Doorenmalen en Martin Olde Weghuis, beiden van het Topteam Sport. Binnen het Nationaal Sportakkoord vervult Sportinnovator de rol van Chief Technology Officer. Het Sportinnovator Subsidietraject voor bedrijven wordt ondersteund door ZonMw en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Neem voor meer informatie contact op met Paul van der Kolk, Programmamanager Bedrijfsleven en Innovatie, 06-43597874 en/of paul@sportinnovator.nl.

Gerelateerd nieuws