Menu
Overzicht

Winnaars Nationale Sportinnovator Prijs 2020 ‘Toptraining’ bekend

Een optimale training kan ervoor zorgen dat een topsporter uitblinkt tijdens een wedstrijd. Voor een coach zijn tools die direct toepasbaar zijn tijdens de training en zorgen voor verbetering van de training van groot belang. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de coach de innovaties in handen heeft om de training zo optimaal te laten verlopen? De vijf winnaars van de Nationale Sportinnovator Prijs 2020 gaan deze uitdaging aan.

Redactie 11 december 2020, 12:27

In totaal heeft Sportinnovator € 250.000 beschikbaar gesteld, met een maximum van €50.000 per project. Elk project gaat zich bezighouden met het (door)ontwikkelen en testen van de nieuwe of verbeterde product of dienst. De projecten starten uiterlijk 1 juni 2021 en hebben een looptijd van 6 tot 12 maanden. De winnaars zijn:

Tennis ImproVR (KNLTB)
Het verbeteren van de relatie tussen perceptie en actie is cruciaal voor het verbeteren van de prestatie van een tennisspeler. In dit project wordt een Virtual Reality (VR) training voor het verbeteren van de return op service van ervaren tennisspelers ontwikkeld.

De Meetschaats (Universiteit Leiden)
De Meetschaats levert feedback over de techniek van de schaatsbeweging, zowel na de training als tijdens het schaatsen. In dit project wordt de feedback van de schaats vertaald naar feedback waar de coach op kan sturen. Daarnaast wordt er een koppeling gemaakt met Sport Data Valley, zodat de feedback van de schaats gekoppeld kan worden aan andere gegevens van de schaatser. Denk aan rondetijden, hartslaggegevens en video-opnames.

3D Spierechoscopie (Stichting Fieldlab Zwemsport)
De 3D echografie-techniek wordt doorontwikkeld zodat metingen van de spierbouw van topsporters ingebed kunnen worden in de sportpraktijk en ingezet worden voor meerdere sporten. De techniek is niet alleen te gebruiken door deskundigen in de anatomie, maar ook door bijvoorbeeld coaches. De techniek stelt coaches in staat om nauwkeurig in kaart te brengen hoe de spieren van zijn of haar sporters reageren tijdens een training.

Powertracks (Sailing Innovation Centre)
Met PowerTracks kunnen zeilers of coaches hun strategie en tactiek in de trainingen vergelijken met wedstrijdgegevens, en zo de kwaliteit van de strategie en tactiek scherp krijgen. Subjectieve waarnemingen kunnen getoetst worden tegen objectieve meetwaarden. Bijvoorbeeld: een atleet kan aangeven dat zijn positie op de startlijn bepalend is voor het winnen van de race en dit kan dan objectief getoetst worden.

Wielerfitheid (Universiteit Leiden)
Wielerfitheid richt zich op de fitheid van wielrenners door de tijd. Dit wordt gemeten door verzamelde sensordata. Zo vormt zich een algeheel beeld van de fysieke gesteldheid van topwielrenners. Door te kijken naar zowel de lange als korte termijn kan zowel de acute als chronische fysieke gesteldheid worden bepaald. Een gepersonaliseerde aanpak wordt gebruikt, zodat historische sensordata van een renner leidt tot een renner-specifiek model, met daarbij behorende trainingsadviezen.

Over de Nationale Sportinnovator Prijs
Om innovaties in de sport te stimuleren, organiseert Sportinnovator jaarlijks de Nationale Sportinnovator Prijs. Op sportinnovator.nl worden de komende weken ook interviews met de winnaars geplaatst en er komen films beschikbaar.

Lees ook
Winnaars Nationale Sportinnovator Prijs 2019

Winnaars Nationale Sportinnovator Prijs 2018

Winnaars Nationale Sportinnovator Prijs 2017

Gerelateerd nieuws