Overzicht

Bayer gaat met biologie de strijd aan tegen larvenschade op sportveld

Op het eerste oog lijken gaten in een sportveld op willekeurige schade, maar in veel gevallen is de emelt en de engerling – de larve van de langpootmug en de kever – de boosdoener. De afdeling Environmental Science van het bedrijf Bayer denkt het tegen te kunnen gaan met een oplossing op basis van een biologische oplossing. De winnaar van de SBIR gaat tijdens de onderzoeksperiode onderzoeken of de betreffende biologische oplossing ook onder de grasmat zijn werk kan doen.

Redactie 19 juli 2019, 10:00

Het kwaad van de twee larven is tweeledig: niet alleen eten ze wortels en planten op, ook zijn het gewilde snacks voor vogels en everzwijnen. “Als er echt een plaag ontstaat, dan kan het soms zo erg worden dat ze het gras omkeren. Dan is dat stuk veld niet meer bespeelbaar”, legt Marcel Nijssen van Bayer uit. Hij werkt bij de afdeling ‘environmental science’ bij het bedrijf en zoekt constant naar nieuwe oplossingen, vooral voor de sectoren buiten de landbouw. Daarbij maakt Bayer vaak gebruik van de kennis en ervaring in de landbouwafdeling. In dit geval de sportwereld.

“Vroeger hadden we chemische oplossingen die goed werkten tegen engerlingen en emelten, maar zijn sinds eind 2018 weggevallen. De biologische oplossingen van nu – vooral nematoden – vergen een intensieve toepassing, waarbij er ook veel water nodig is. De effectiviteit van de bestaande technieken is ook wisselend en vaak soortspecifiek. De mogelijke biologische oplossing tegen de emelt en de engerling is een oplossing op basis van schimmel. In de landbouw heeft deze oplossing zijn effectiviteit al bewezen, maar dat is onder andere omstandigheden.”

Een dominante schimmel creëren

Het implementeren van deze methode in de bodem onder de grasmat neemt volgens Nijssen twee pijnpunten mee: “Ten eerste is het product simpelweg niet onbeschadigd onder de grasmat te krijgen, en dat kan met de huidige landbouwformuleringen niet. “Daarnaast is de schimmel niet zo dominant als de in de bodem aanwezige natuurlijke schimmels. We moeten dus ook een oplossing creëren om onze biologische oplossing voldoende vitaal in de bodem te houden.”

De komende onderzoeksperiode moet gaan uitwijzen of deze problemen door Bayer op te lossen zijn. Nijssen: “We willen wat tests gaan uitvoeren op een bestaand grasveld, om vervolgens grondmonsters te testen in het laboratorium. Eerst gaan we kijken hoe we het schimmeltje onbeschadigd in de grond krijgen. Vervolgens moeten we het schimmeltje helpen overleven in de bodem, zodat het rustig de emelt en engerling kan aanpakken. We weten dat dit kan werken, alleen het is normaal gesproken een hoge investering in een onzekere markt. De SBIR is voor ons intern net het zetje om wel te investering in dit onderzoek. Het geeft ons de ruimte om hopelijk de ultieme oplossing te vinden voor dit probleem.”

Lees hier de verhalen van de andere gekozen innovaties voor de SBIR 'Milieuvriendelijkere sportvelden':

- Ramm wil onkruid op sportvelden met elektriciteit bestrijden

- SBIR maakt weg vrij voor mechanische upgrade Grootgroener

- Re-match op zoek naar 'laatste component voor circulair recycling kunstgras'

Gerelateerd nieuws